Astrid Lindgren

Astrid Anna Emillia Lindgren föddes år 1907 i Vimmerby i Småland. Hon dog år 2002 i Stockholm. Hon var en svensk barnboksförfattare som är känd över hela världen. Astrid är mest känd för sin första karaktär Pippi Långstrump.   Under sin tid som författare fick hon ihop ungefär 40 böcker som är tryckta på 101 olika språk. Många utav böckerna har blivit film och TV serier.

Emil i Lönneberga

Emil Svensson i Katthullt är en liten illvillig gosse som gör hyss varenda dag. Han bor i Småland på en gård som heter Katthullt. Där bor han med sin pappa Anton, mamma Alma och lillasyster Ida. I Katthullt bor också drängen Alfred och pigan Lina.

Stora Emilboken, Astrid Lindgren, Sophies Sagohörna, Emil i Katthult

Stora Emilboken är en triologi som innehåller;

  1. Emil i Lönneberga
  2. Nya hyss av Emil i Lönneberga
  3. Än lever Emil i Lönneberga

llustratör; Björn Berg
Tryck bolag; Rabèn & Sjögren

Mina egna tankar och åsikter

Jag har alltid älskat Emil sedan jag var liten. Det är något visst med just de böckerna. De är skrivna på ett så behaglig sätt. Man kan se och känna allt som står i boken. Emil har alltid varit en utav mina favorit karaktärer och kommer förmodligen förbli det. 
Passar barn mellan 3 till 8

Ronja Rövardotter

Handling

Ronja Rövardotter är en 11 årig nyfiken flicka som bor i en rövarborg tillsammans med sin mor Lovis och far Mattis. Mattis är rövarhövding och har sina 12 rövare boende hos sig.Det är lugnt och skönt i Mattisskogen tills en dag när ärkefienden Borka beslutar sig att han med sin hustru Undis, sonen Birk och sina 12 rövare ska flytta in i den delen utav Mattisborgen som kallas Norrborgen.

Mina egna tankar och åsikter

Som liten har jag bara hört delar utav Ronja Rövardotter. Det är först nu som vuxen som jag verkligen kunnat uppleva det spännande äventyret. Boken är skriven väldigt detaljerad, och det kan bli segt ibland. Men när det händer spännande saker vill man inte sluta läsa.
Passar barn mellan 5 till 10

Ronja Rövardotter, Astrid Lindgren, Sophies Sagohörna,
Madicken, Astrid lindgren, Sophies Sagohörna,

Madicken

Handling

Madicken är en 7 år gammal flicka som bor i Junibacken tillsammans med sin mamma Kajsa, pappa Jonas och lillasyster Lisabet. Alva är deras jungfru och bor också i Junibacken. Madicken har en förmåga att komma på de mest konstiga saker, som tillexempel den gången hon hoppade med paraply från vedhustaket och fick hjärnskakning.

Mina egna tankar ock åsikter

Madicken är en underbar bok som är härlig att läsa och lyssna på. Man blir glad utav den, det är som det skapas ett lugn kring den när man läser. Skulle rekommendera den som godnatt saga.Barn mellan 3 till 8 år

Vi på Saltkråkan

Handling

Saltkråkan är en ö ute i svenska skärgården. Där ute står ett slitet gammalt hus som hater Snickargården. En sommar hyrs huset ut till familjen Melkersson. Melker är änkeman med fyra barn.

Mina egna tankar och åsikter

Jag tycker att Saltkråkan är en jätte trevlig berättelse om en massa olika personer. Det är härligt att kunna läsa om hur den svenska skärgården ser ut och få en klar bild utav hur kul barn kan ha utan dator, mobiler och annan elektronik.

Vi på Saltkråken, Astrid Lindgren, Sophies Sagohörna, Saltkråkan,
Rasmus på Luffen, Astrid Lindgren, Sophies Sagohörna,

Rasmus på luffen

Handling

Rasmus är en snäll nioårig pojke som bor på ett barnhem. Hans största önskan är att få en egen far och mor. En kväll står inte Rasmus ut längre, om ingen vill ha honom så får han leta reda på någon själv.

Mina egna tankar och åsikter

Jag tycker att denna bok är en utav Astrid Lindgrens mindre bra böcker. Den har en spännande och trevlig handling. Boken är rätt så dramatisk, med mycket tankar och känslor. Det som är lite trist är att den är så detaljerad och gör den lite seg att läsa ibland. Barn mellan 4 till 8 år.

Kajsa Kavat

Handling

Kajsa är en fattig flicka som bor hos sin mormor i Småland. I Småland bor också andra barn. Alla dessa barn lever och bor på olika sätt. Vissa har det bättre än andra.

Mina egna tankar och åsikter

Denna bok är trevlig på många sätt. Det är trevligt att alla små historier utspelas under samma tid och i samma landskap. Det finns alla möjliga olika berättelser, allt från lyckliga till sorgliga.Historierna är så pass korta så de passar perfekt att läsa vid läggdags. Passar barn mellan 3 till 6 år.

Kajsa Kavat, Astrid Lindgren, Sophies Sagohörna,
Boken om Lotta på Bråkmakargatan, Astrid Lindgren, Sophies Sagohörna, Lotta,

Boken om Lotta på 
Bråkmakargatan

Handling

Lotta är en liten envis och busig unge som bor tillsammans med sina föräldrar i ett hus på Bråkmakargatan. Lotta har två äldre syskon som går i skolan och får göra massa saker som hon inte får. Det kan Lotta bli arg på, och när Lotta blir arg kan vad som helst hända.

Mina egna tankar och åsikter

Lotta har aldrig varit någon favorit karaktär. Inte för att jag inte gillar henne utan för att det ibland kan bli lite för intensivt. Boken om Lotta på Bråkmakargatan innehåller två böcker. Barnen på Bråkmakargatan och Lotta på Bråkmakargatan.Passar barn mellan 2 till 6 år